Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Γουρούνια...

Παλαιότερα όταν έβαζες "γουρούνια" στο google σου έβγαζε ως πρώτο αποτέλεσμα την ιστοσελίδα της αστυνομίας. Δοκίμασα και σήμερα χωρίς λόγο και αιτία, τουλάχιστον προφανή, και όλως περιέργως πάτησα να δω και τη σελίδα 2. Και έφτασα στο παρακάτω άρθρο που επισυνάπτω ολόκληρο απλά επειδή μου φαίνεται περίεργη η διεύθυνση και το βλέπω να χάνεται στο χρόνο...


Ειδήσεις ..περιέργες.

*Τα ζώα που ζουν σε κοινότητες, όπως οι χοίροι και τα πρόβατα, σκέπτονται και αισθάνονται με έναν τρόπο που ομοιάζει με αυτόν των ανθρώπων. Λειτουργούν με βάση το συλλογικό συμφέρον, συμπεριφέρονται βάση ενός είδους ηθικού κώδικα και είναι ικανά για πράξεις αλτρουισμού.

* H διευθύντρια των ερευνών της Οργάνωσης GIWF δήλωσε:

«Υπάρχει πολύ περισσότερος ορθολογισμός και διανοητική πολυπλοκότητα στον τρόπο που εκτρέφονται από ότι συνειδητοποιούμε.

Δείτε πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουμε τους χοίρους από τους σκύλους. Όλα τα ζώα που εκτρέφονται δικαιούνται «ανθρώπινη» ζωή και «ανθρώπινο» θάνατο. Εκατομμύρια από αυτά στερούνται αυτό το δικαίωμα.

*Για να παραχθούν οι ετήσιες μπάλες του αμερικάνικου μπέιζμπολ κάθε χρόνο σφάζονται 3000 αγελάδες!

*Ένας άντρας, από την Αυστραλία, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων θέλει να ζήσει σαν γουρούνι για τρεις εβδομάδες.

O Ralph Hahnheuser κάλεσε τους ιδιοκτήτες χοιροστασίων να τον βάλουν σε ένα στάβλο για τρεις εβδομάδες.

Ο εν λόγω άντρας, μέλος της οργάνωσης Animal Liberation στην Νότιο Αυστραλία, με αυτή την κίνηση θέλει να τονίσει τις συνθήκες που επικρατούν στα χοιροστάσια.

ΣΤο διάστημα των τριών εβδομάδων αναμένει να πάθει πνευμονία αλλά και διάφορες πληγές στο σώμα όπως παθαίνουν τα γουρούνια που βρίσκονται στριμωγμένα στους στάβλους.

«Εγώ θα είμαι όμως τυχερός. Θα με παρακολουθούν καθημερινά και εάν η κατάσταση πάρει άσχημη τροπή θα με βγάλουν αμέσως,» είπε ο Ralph Hahnheuser.

Στον αντίποδα πρόσθεσε ότι το καλύτερο όμως που μπορεί να συμβεί σε ένα γουρούνι είναι να του ρίξουν σφαίρα στο κεφάλι!!!
Πηγή: e-go.gr

* Μέχρι τώρα, χρησιμοποιούσαμε την έκφραση: «Πονηρή σαν αλεπού». Τώρα μπορούμε άνετα να χαρακτηρίσουμε κάποιον «Πονηρό σαν γουρούνι», χωρίς να εννοούμε κάτι διαφορετικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα γουρούνια χρησιμοποιούν τον εγκέφαλο τους, για να τη φέρουν το ένα στο άλλο, περίπου με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι άνθρωποι. Αν και πολλές φορές οι χοίροι χρησιμοποιούν βία, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως σε διάφορες περιπτώσεις χρησιμοποιούν πιο ύπουλες τακτικές για να επιβληθούν στους ανταγωνιστές τους.

Ο Dr Mike Mendl και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Bristol παρατήρησαν την ανάπτυξη ανταγωνιστικής συμπεριφοράς ανάμεσα στα γουρούνια, παρόμοια με εκείνη που εμφανίζεται στους πίθηκους. Για παράδειγμα έχουν μάθει να ακολουθούν τα άλλα ζώα στην αναζήτηση τροφής και στη συνέχεια να τους την αρπάζουν μέσα από το στόμα. Ο Dr Mendel δήλωσε μάλιστα σχετικά, ΄΄Παρόμοια ανταγωνιστική συμπεριφορά είχε καταγραφεί αρχικά στους πιθήκους. Φαίνεται όμως, πως και τα γουρούνια έχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα΄΄. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές, αν αυτή η ικανότητα είναι επίκτητη. Παρόλα αυτά, εγώ προτιμώ το ΄΄Είσαι μια αλεπού εσύ!΄΄, από το ΄΄Είσαι μια γουρούνα!΄΄.

Πηγή: http://www.underground.gr/

* ''Είναι τα γουρούνια κατοικίδια ζώα:''. Στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να δώσει απάντηση αυστραλιανό δικαστήριο το οποίο αποφάνθηκε πως ' 'ναι, τα γουρούνια είναι κατοικίδια ζώα'' με αποτέλεσμα να πανηγυρίζουν η Μάγκι και ο Νιλ Παρκ που μπορούν να διατηρούν τα ''τρία μωρά τους'' στο σπίτι τους, στην περιοχή του Γίσμπορν.
Τα ''μωρά'' δεν είναι και τόσο ...''μωρά''.


Είναι τρία γουρούνια, ο Όλιβερ 4 ετών, η Λούσι 3 και η Λίλι 2 ετών, που ζυγίζουν πάνω από 200 κιλά το καθένα! Και δεν ζουν μόνο στη μεγάλη αυλή του σπιτιού του ζεύγους αλλά μπαίνουν και μέσα στην κατοικία και κάθονται και παρακολουθούν τηλεόραση όλοι μαζί!

Οι γείτονες διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν να απαγορευτεί η ''συγκατοίκηση'' γουρουνιών και ανθρώπων γιατί τα ζωντανά ''είναι βρώμικα, μυρίζουν, κάνουν θόρυβο και επικίνδυνα για την υγεία''. Μάταια όμως. Το δικαστήριο δικαίωσε τους ιδιοκτήτες των χοίρων και η Μάγκι Παρκ δεν έκρυβε την ικανοποίησή της.
''Είναι σαν τον άνδρα μου'', λέει και προσθέτει: ''Ρέβονται, ροχαλίζουν, αμολούν αέρια αλλά είναι πιο υπάκουα και δεν θέλουν ποτέ να με πληγώσουν. Είναι αναπόσπαστα μέλη της οικογένειάς μου και αν έχανα τη δίκη θα άλλαζα και σπίτι".

Η οικογένεια Παρκ έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για την φροντίδα, την υγεία και τις ...ανέσεις των τριών γουρουνιών της. ''Μαζί έχουμε δει στην τηλεόραση και το βραβευμένο με Όσκρα φιλμ Babe του Τζορζ Μίλερ (Γιώργου Μηλιώτη)''

http://www.dotteam.gr
Γουρούνια με... ευαισθησίες

Mήπως μας μοιάζουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζαμε;

Την επόμενη φορά που θα χάσετε την ψυχραιμία σας και θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να αποκαλέσετε κάποιον... γουρούνι, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε: Έχουν και τα γουρούνια αισθήματα, λένε οι επιστήμονες. Μάλλον το ζώο θα προσβάλετε!

Πριν από τρία χρόνια, η οικογένειά μου κι εγώ βρισκόμασταν στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας κι ακούσαμε για ένα θηλυκό γουρούνι που ζει στην παραλία. Ήταν διάσημη: μαθητές την επισκέπτονταν, είχε προταθεί για δήμαρχος... Είχαμε ακούσει πολλές ιστορίες γι' αυτή την καταπληκτική γουρουνίτσα που της άρεσε να πηγαίνει για μπάνιο νωρίς το πρωί, όταν η θάλασσα είναι πιο ήσυχη, και να έχει παιδιά γύρω της, αρκεί να της χάιδευαν την κοιλιά προτού φύγουν. Ήταν πεντακάθαρη, καλότροπη, ευαίσθητη, έξυπνη και ευγενική με τους ξένους. Όταν τελικά τη συναντήσαμε, είδαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να ψάξουμε για καλύτερο γείτονα ή πρεσβευτή για τα ζώα των αγροκτημάτων. Ο συναισθηματικός της κόσμος έβγαινε στην επιφάνεια. Σου επέτρεπε να ξέρεις τι ένιωθε, τις περισσότερες φορές ήταν έκδηλο από το χαμόγελο στο πρόσωπό της, ιδιαίτερα όταν κολυμπούσε ή έπαιζε με τους μικρούς ανθρώπινους φίλους της.

Μυστήριο όμως κάλυπτε άλλες πλευρές της. Ήταν ευαίσθητη στη μουσική και της άρεσε να ακούει βιολί. Φαινόταν να απολαμβάνει ιδιαίτερα τη μουσική στην παραλία τις νύχτες που το φεγγάρι γέμιζε. Μια τέτοια νύχτα με πανσέληνο τη φωτογράφισε κάποιος πρόσφατα, την ώρα που έβγαζε τους πιο γλυκούς της ήχους. H φωτογραφία της Πίγκλετ (όπως ονομάζεται) να τραγουδά είναι η απόδειξη της ειδικής σχέσης της με τη μουσική, το νερό, τη νύχτα και το φεγγάρι.

Αυτός είναι παράλληλα άλλος ένας λόγος να πιστέψουμε ότι πολλά ζώα - κυρίως οι χοίροι - μπορεί να έχουν αισθήματα που οι άνθρωποι δεν γνώρισαν μέχρι τώρα. Ίσως αν ακούσουμε προσεκτικά τα τραγούδια της Πίγκλετ και των ξαδέλφων της τις νύχτες στο φεγγάρι, να μάθουμε ακόμη και για αισθήματα που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν μια νέα, άγνωστη αίσθηση ευχαρίστησης.

Ένα παλιό αγγλικό γνωμικό λέει: «Τα σκυλιά κοιτάζουν ψηλά για να σε δουν, οι γάτες χαμηλά, τα γουρούνια ευθεία». Υπάρχει κάποια αλήθεια σ' αυτό. Είναι περίπου του ίδιου μεγέθους μ' εμάς και μας μοιάζουν σε πολλά. Τα όργανά τους έχουν τόσες ομοιότητες με τα δικά μας που καρδιακές βαλβίδες χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των δικών μας.

Το γεγονός ότι τα γουρούνια γίνονται εξαιρετικά φιλικά μ' εμάς, αν τους δώσουμε μισή ευκαιρία, μοιάζει με θαύμα, αν σκεφτούμε πώς τα αντιμετωπίζουμε. Ίσως κατά βάθος να γνωρίζουν ότι μας μοιάζουν...

Πρέπει κανείς να αναρωτηθεί γιατί ο χοίρος περιφρονείται τόσο από Εβραίους και Μουσουλμάνους. Είναι το κρέας του που προκαλεί δυσπιστία ή το ίδιο το ζώο; Μάλλον το πρώτο, πιστεύουν οι περισσότεροι, ισχυριζόμενοι ότι το χοιρινό κρέας είναι τόσο ευπαθές, ώστε οι ασθένειες από τις οποίες προσβλήθηκαν οι άνθρωποι τούς έκαναν να το αποφεύγουν. Ο ειδικός στην εξημέρωση των ζώων F.Ε. Zeuner, όμως, απορρίπτει αυτή την άποψη, επισημαίνοντας ότι το χοιρινό δεν είναι περισσότερο ευπαθές από τα υπόλοιπα κρέατα στις θερμές χώρες και υπάρχουν τροπικά νησιά όπου το χοιρινό είναι η βασική τροφή.
Όνειρα καλοκαιρινής νύχτας

Οι άνθρωποι υπήρξαν ανέκαθεν απρόθυμοι να αναγνωρίσουν τις ομοιότητες με τα γουρούνια. Οι ομοιότητες αυτές, όμως, είναι υπαρκτές. Όπως κι εμείς, τα γουρούνια ονειρεύονται και μπορούν να διακρίνουν χρώματα. Είναι κοινωνικά. (Τις θερμές νύχτες του καλοκαιριού στριμώχνονται το ένα δίπλα στο άλλο για τρυφερότητα και για κάποιο λόγο τούς αρέσει να κοιμούνται... μύτη με μύτη.) Τα θηλυκά δημιουργούν σταθερές οικογένειες, μητριαρχικές, με τα παιδιά τους και τους θηλυκούς συγγενείς. Στα μικρά αρέσει να παίζουν, όπως συμβαίνει με τα παιδιά, να κυνηγούν το ένα το άλλο, να παίζουν πόλεμο, αγάπη, να τρέχουν στους λόφους...

Όπως και οι άνθρωποι, είναι παμφάγα. Αν και συχνά τούς ταΐζουν σκουπίδια, το φαγητό επιλογής τους είναι παρόμοιο με το δικό μας. H Κιμ Στέρλα, από το καταφύγιο ζώων Animal Place της Καλιφόρνιας, μου λέει ότι όταν προσφέρει μάνγκο και μπρόκολο, προτιμούν το μάνγκο. Εξηγεί ότι έχουν την αίσθηση του γλυκού κι ένα γλύκισμα προτιμάται από ένα υγιεινό λαχανικό. Σας θυμίζει κάποιον;

Όταν πρόσφατα επισκέφτηκα τη φάρμα Animal Rescue στο Κέιμπριτζ, μου σύστησαν τον Γουίγκι, έναν τεράστιο αρσενικό χοίρο. Όταν τον είδα, διάλεγε μαλακό σανό που το έστρωνε στο έδαφος φτιάχνοντας το αυτοσχέδιο κρεβάτι του. Διαμαρτυρήθηκε όταν με αντιλήφθηκε και με κάρφωσε με τα μάτια του. Ήταν περίεργο, σαν να συναντάς κάποιον στον δρόμο ο οποίος κάτι σου θυμίζει αλλά δεν μπορείς να ανακαλέσεις τι είναι αυτό. Απέστρεψα το βλέμμα για ένα λεπτό, ενοχλημένος από τη γυμνή οικειότητα της ματιάς του...

Το βιβλίο του ψυχαναλυτή Jeffrey Masson «The Pig Who Sang to the Moon» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Jonathan Cape.

Πηγή:Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»



* Η Carolyn Hoffe ζει στη Σκωτία. Είχε στο κτήμα της 5 πρόβατα για συντροφιά, σαν κατοικίδια. Tα διατηρούσε από αγάπη... Για κακή της τύχη, όμως, σε γειτονικά αγροκτήματα παρουσιάστηκαν κρούσματα αφθώδους πυρετού και οι τοπικές αρχές διέταξαν να θανατωθούν όλα τα ζώα της περιοχής. Η Carolyn Hoffe, στην απελπισία της, κλείστηκε μέσα στο σπίτι μαζί με τα 5 πρόβατα, δηλώνοντας ότι τα συγκεκριμένα ζώα δεν είναι μολυσμένα με αφθώδη πυρετό. Κάτω από την πίεση των υπευθύνων, υπέκυψε και επέτρεψε τη θανάτωση των ζώων της: Maggie, Matthew, Melissa, Emily και Eva... Η γυναίκα, έχασε 5 πολύτιμους φίλους. Επαθε νευρικό κλονισμό και είναι απαρηγόρητη... Γιατί, δεν της επέτρεψαν ούτε να τα θάψει κάπου κοντά στο σπίτι...
*
Πηγή: www.startpoint.gr

Αυθεντική πηγή άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: