Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Εθνικό θέατρο - 2007/2008

Ο Ηλίθιος


του Φιόντορ Ντοστογέφκσι



Ένας αγνός, αμόλυντος, ευαίσθητος άνθρωπορς "επιστρέφει" στον πολιτισμένο κόσμο, ύστερα από μια θεραπεία που τον υποχρέωσε σε μακρόχρονη απομόνωση. Έχει κρατήσει την αθωότητα και την απλή, καθαρή σκέψη ενός παιδιού. Δυστυχώς όμως γι' αυτόν είναι ενήλικας. Και η κοινωνία των ενηλίκων αιφνιδιάζεται από την ειβολή αυτής της ψυχής, που δεν έχει υποστεί την αλλοτρίωση του καθωσπρεπισμού. Μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να παραμείνει άφθαρτος και να επιβιώσει μέσα στις καινούριες συνθήκες; Ποιες θα είναι οι συνέπειες της συνάντησης δύο τόσο διαφορετικών κόσμων;

Ο Αίας


του Σοφοκλή


Πώς αισθάνεται ο δυνατότερος άντρας των Αχαιών όταν εκείνοι βραβεύουν το πνεύμα του Οδυσσέα και όχι τη δική του ρώμη; Εξόριστος σ' έναν κόσμο που αλλάζει, ο Αίας, έρμαιο της θείας αλαζονείας, τιμωρείται για τη δική του έπαρση και οδηγείται στην παραφροσύνη και τον εξευτελισμό. Για έναν γενναίο άντρα υπάρχει μόνο μια διέξοδος.Κι αυτήν θα ακολουθήσει. Αλλά ακόμη και το άψυχο σώμα του είναι ικανό να οδηγήσει σε διαμάχες και συγκρούσεις.


Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου


του Βασίλη Μαυρογεωργίου


Στο παγωμένο βασίλειο του βορρά ο βασιλιάς κρατά φυλαγμένη σαν πολύτιμο θησαυρό την ωραιότερη ιστορία του κόσμου.Δύο φιλόδοξοι παραμυθάδες καταφθάνουν εκεί με σκοπό να την ακούσουν. Ο βασιλιάς τούς ανακοινώνει πως έχουν τρεις μέρες για να του αποδείξουν ποιος από τους δύο είναι ο καλύτερος παραμυθάς, γράφοντας από ένα παραμύθι. Σ'αυτόν θα χαρίσει την ιστορία του, ενώ τον άλλον θα τον φυλακίσει για πάντα. Και ξεκινούν. Οι τρεις μέρες περνούν γρήγορα και το πρωί της τέταρτης μαζεύονται όλοι στην αίθουσα του θρόνου, για ν'ακούσουν την απόφασή του..

Δεν υπάρχουν σχόλια: